صنعت حمل و نقل
تجارت و خدمات تجاری
صنعت گردشگری
صنایع فرآوری و کشاورزی

شهر بندری انزلی واقع در حاشیه دریای خزر، مهمترین دروازه ارتباطی ایران با همسایگان شمالی و به خصوص روسیه است. موقعیت جغرافیایی این منطقه، باعث شده بندر انزلی به عنوان لنگرگاه شمالی کریدور شمال – جنوب، نقش قابل توجهی در انتقال و ترانزیت کالا میان کشورهای آسیای شرقی و اروپا داشته باشد.
از سوی دیگر، نزدیک بودن بندر انزلی به شهر رشت، به عنوان مرکز استان گیلان، در کنار اقلیم متعادل، آب و هوای چهار فصل و زیباییهای طبیعی و جغرافیایی این منطقه، باعث شده منطقه انزلی در میان مقاصد گردشگری مهم ایران نیز قرار گیرد. در راستای بهرهگیری از این ظرفیتها، منطقه آزاد تجاری – صنعتی انزلی در سال ۱۳۸۴ با مساحت اولیهای معادل تقریباً ۳۲۰۰ هکتار راه اندازی شد. محدوده این منطقه در سال ۱۳۹۳ اصلاح و وسعت آن به حدود ۸۶۰۹ هکتار افزایش یافت. تمرکز اصلی این منطقه بر توسعه صنعت حمل و نقل، تجارت و خدمات تجاری، گسترش صنعت گردشگری و همچنین صنایع فرآوری و کشاورزی و صنایع پاک است.
منطقه آزاد تجاری – صنعتی انزلی شامل دو محدوده جغرافیایی مجزاست. بخش شرقی که در مجاورت تالاب انزلی واقع شده، بیشتر شامل تأسیسات بندری و گمرکی، شهرک صنعتی و اراضی منابع طبیعی میشود و بخش غربی آن شامل زمینهای زراعی (بیشتر صیفیکاری و باغات) و اماکن و تأسیسات توریستی و تفریحی است.
منطقه آزاد تجاری – صنعتی انزلی شامل ۲.۶۸ هکتار محدوده بندری مجهز به ۱۰ اسکله مکانیزه با ظرفیت مجموع ۵۰ هزار تن است. همچنین به زودی و با تأسیس بندر کاسپین به عنوان یک بندر نسل سوم، با ۲۲ پست اسکله و ظرفیتی بالغ بر ۱۱ میلیون تن، این منطقه قابلیت تبدیل شدن به قطب لجستیک در منطقه را، شامل بخشهای انبارداری و توزیع کالا و همچنین توسعه و گسترش صنایع دریایی، دارد.
منطقه آزاد انزلی، منطقه بارانهای طلایی، بندر رؤیاهای مه آلود، سرزمین کشاورزی و شیلات، قطب گردشگری کشور و خانه دیرینه مردمان سختکوشی است که صیادی، کشت برنج و تجارت را در کنار سیاحت تجربه کردهاند. این منطقه، به عنوان قطب اقتصادی شمال کشور و نقطه ثقل شمالی ایران در کریدورهای بین المللی، یکی از مناطق فوق استراتژیک کشورمان است که از ویژگیهای ژئواکونومیک قابل توجهی نیز برخوردار است.
تأکید دولت بر نقش منطقه آزاد انزلی در توسعه ارتباطات کشورمان با اتحادیه اقتصادی اوراسیا، که نخستین تجربه عملیاتی کشور در بهرهگیری از ظرفیتهای مناطق آزاد در تعاملات بینالمللی است، به همراه همگرایی ایجاد شده در سطح استان گیلان به منظور بهرهبرداری حداکثری از مزیتهای تنها منطقه آزاد شمال کشور، در کنار زیر ساختها و بسترهای مناسب جهت هر نوع سرمایهگذاری تولیدی، بازرگانی، گردشگری و ترانزیتی، فرصت مغتنمی را برای سرمایهگذاران جهت دستیابی به اهداف و رؤیاهای خود در اقتصاد بینالملل در این منطقه پدید آورده است.
محمد ولی روزبهان
مزایای اختصاصی منطقه آزاد تجاری – صنعتی انزلی